Motivațional
Te ține să fii liber?
1 iulie , 2016
2
, , , , , , ,

Citind ieri postările prietenilor mei virtuali, am dat peste una care mi-a atras atenția ceva mai mult.

Unul dintre prietenii mei de pe facebook postase un mini-articol pe profilul lui în care vorbea despre libertate. Își oferea opinia și dezbătea acest subiect cu prietenii săi.
Trebuie să recunosc că abordarea sa și argumentarea lui m-a pus un pic pe gânduri și m-a făcut să-mi pun la rândul meu întrebări despre ce înseamnă libertatea pentru mine.

„libertatea asta nu vine așa, cu mâna goală”

Știu că a fi liber este cel mai frumos lucru din lume. A putea face ce vrei, oricând vrei tu, fără a da explicații nimănui este ceva la ce mulți dintre noi visăm.
Îi atașăm acestui vis, acestei idei, tot felul de metafore și descrieri care mai de care mai frumos colorate. Asociem libertatea cu un zbor al unei păsări, cu alergatul unor cai prin păduri virgine ori cu înotul jucăuș al delfinilor. Am creat o întreagă industrie pe baza acestei idei.

Doar că eu consider că libertatea asta nu vine așa, cu mâna goală. Libertatea e mai mult decât stadiul de animal. Noi fiind oameni, având rațiune și conștiință a ne dori acea libertate ne-ar face să involuăm, să dăm cu piciorul la milioane de ani de evoluție și să retrogradăm la stadiul de animal, ceea ce e consider că pentru o ființă evoluată nu ar însemna eliberare ori trăirea unui vis măreț.

Din experiența mea am tras concluzia că libertatea înseamnă cu totul altceva. Înseamnă a avea curaj și putere. Putere ca să fii liber și curaj pentru același lucru.
După cum spuneam mai devreme, noi am creat o industrie pe baza acestui ideal și l-am colorat și mascat în atât de multe feluri încât credem că e ceva ușor și simplu de păstrat.

Spun lucrurile astea pentru că din punctul meu de vedere libertatea înseamnă responsabilitate. Cumva ni s-a inoculat ideea că a fi liber înseamnă a fi lipsit de responsabilități – un lucru cât se poate de neadevărat.

Disciplina ne învață cum să ne bucurăm de libertate în timp ce oferim libertatea și celor din jurul nostru.

Când ești complet liber ai cel mai probabil cele mai multe responsabilități. În libertatea ta trebuie să alegi ce vei face în următoarea clipă, alegi cu cine creezi o legătură și cu cine nu, pe cine te vei baza și pe cine vei evita. Toate aceste alegeri trebuie să le faci tu, conștient, și responsabil. Responsabilitatea e a ta de a-ți construi drumul așa cum decizi.

Iar toate aceste decizii trebuie să fie luate de un om disciplinat. Cel ce e disciplinat poate spune că e cu adevărat liber. De aceea spuneam că a fi liber așa cum ne spune societatea ar însemna involuție, pentru că libertatea animalică nu are disciplină și ne-ar face să acționăm fără a ține cont de cei din jurul nostru. Disciplina ne învață cum să ne bucurăm de libertate în timp ce oferim libertatea și celor din jurul nostru.

A fi conștient de libertatea ta și a avea curajul și puterea să le deții îți oferă posibilități nelimitate, fără a exagera!
Dar această libertate nu e pentru oricine. E frumos visul, dorința ne dă putere și motivație, dar a deține cu adevărat această libertate poate fi mult prea greu pentru mulți.

Iar acest lucru e cât se poate de normal.
Trăim într-o societate în care suntem învățați să urmăm tipare și căi deja trasate. Ni se spune de mici să facem lucrurile într-un anume fel, pentru că așa se face ”de când lumea” sau pentru că ”știu eu ce-i bine pentru tine”.
Urmăm, mulți ani din viața noastră, căile cu o încredere(supunere) deplină. Nu punem sub semnul întrebării mersul lucrurilor, fie că așa face toată lumea, fie că suntem învățați să nu fim ‘obraznici’.

Nu trebuie să forțăm situațiile

Când ajungem la vărsta la care să putem pune aceste întrebări deja suntem prinși adânc în sistem. Lucrul acesta ne poate fi un obstacol prea mare pentru a-l putea trece. Necunoscutul poate fi atât de înfricoșător încât să nu avem curajul de a vedea ce e dincolo.
Lucrul acesta e perfect OK!
Nu trebuie să forțăm situațiile sau să ne testăm limitele când simțim că provocarea este mult peste puterile noastre. Ne putem face mai mult rău decât bine.

Dar vreau să mă întorc la subiectul inițial, cel al libertății.

Așa cum spuneam, libertate înseamnă un pic altceva decât imaginea aceea boemă și plină de sclipici. Întradevăr libertatea te face să te simți boem și plin de sclipici, dar după ce depui efort.

Ce voiam să mai precizez în privința libertății e faptul că alegerea este cuvântul cheie când vine vorba despre libertate.
Având posibilități nelimitate ai de ales ce urmează să faci. Analizezi situațiile conform principiilor tale, conform dorințelor tale apoi acționezi. Acționezi așa cum îți dictează conștiința și responsabil. Explicații nu trebuie să dai nimănui, pentru că ești liber.

Nu confunda libertatea cu răzvrătirea

Ce este important de reținut e că poți să fii liber chiar și când pare că nu ai fi. Vreau să spun că a fi liber nu înseamnă a fi răzvrătit și a face totul pe dos, doar de dragul de a fi liber.
A fi liber înseamnă a alege ceea ce e mai bine pentru tine și a alege lucrurile acelea care sunt conforme cu visele tale. Deciziile sunt ale tale, libere, așa că poți fi liber chiar dacă urmezi sistemul, chiar dacă faci lucrurile așa cum le face toată lumea, doar că tu le faci din exercitarea libertății tale, nu din conformism.

Așa că nu confunda libertatea cu răzvrătirea, nici lipsa libertății cu conformismul.

Fă-ți un set clar de principii și valori, setează-ți obiectivele tale și devino cine ești tu cu adevărat.
Dacă ai curaj și putere, exercită-ți libertatea și bucură-te de ea.
Alege și ia decizii libere și astfel te vei bucura de viața pe care ți-o creezi!

7

About author

Articole similare

/ Dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să te intereseze și acesta

ascultă-min

Ascultă!

Aș vrea ca acest articol să fie sub forma unui s...

Citește mai mult
ajutor rsz_

De ce ne e frică să cerem ajutorul

Citește mai mult
ce-i facut e bine facut

Ce-i făcut e bine făcut!

Am multe ocazii de a primi lecții în viața mea....

Citește mai mult

There are 2 comments

  • […] alt lucru pe care i l-am adus aminte Mariei a fost faptul că totul este o alegere. Am rugat-o să nu uite că alegem constant să continuăm să ieșim cu aceiași oameni care ne […]

  • […] cum bine știi, eu sunt de părere că noi avem capacitatea de a alege. Putem face schimbări în viața noastră, atât interioară cât și exterioară, luând alegeri […]

  • Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.