Din prima clipă în care m-am decis să scriu articolul acesta mi-am dat seama că definiția mea a ”oportunistului” s-ar putea să fie diferită de cea oficială.
Uitându-mă în dicționar am văzut cât de diferită este, așa că vreau să încep articolul cu definiția mea.
Definiția DEX-ului a oprotunistului este: ” Persoană lipsită de caracter și de principialitate, care, pentru a-și satisface interesele, adoptă și aplică, după împrejurări, diverse păreri și principii.” sau ” Om care își schimbă ideile după împrejurări, urmărind numai satisfacerea intereselor personale”.
Eu definesc un oportunist cam așa: ”Persoană care vede ocaziile și potențialul lor, care are inițiativă și nu se ferește de a profita de ocazii și a beneficia de ele; persoană abilă și ageră care caută în mod activ situațiile din care poate avea de câștigat folosindu-și calitățile și talentele.”
De aici încolo, pe parcursul articolului, când mă voi referi la oportuniști, te rog să aplici definiția mea.
Am observat că am fost și sunt înconjurat de oportuniști. Cu toții suntem, doar că e posibil de multe ori să nu-i vedem din diferite motive.
Ce apreciez eu foarte mult la oportuniști este felul lor de a fi. Atitudinea lor proactivă și curajul.
Oportuniștii nu sunt niște supereroi sau persoane cu niște calități extraordinare, ci sunt doar disciplinați, dar nu rigizi. Sunt cei care știu ce vor, care se cunosc și își cunosc țelurile. Își conduc viața după un set de principii sănătoase, de la care nu se îndepărează și care au curajul de afi ei înșiși.
Am avut de-a face cu oportuniști destul de mult până acum și recunosc că am avut sentimente mixte în privința lor, de-a lungul timpului.
Sentimentele mele față de ei(mai bine zis față de comportamentul lor, nu față de persoana lor) au fost de la repulsie până la admirație.
La început eram reticent, și chiar deranjat de abordarea lor directă. Îmi păreau invazivi și poate chiar profitori, cu o agendă ascunsă. Îmi puneam întrebări în legătură cu motivația lor ascunsă, nu cea declarată. Mă gândeam ce vor de la mine, ori unde vor să ajungă. Căutam motive și eram suspicios.
Intram în poziție defensivă și puneam bariere. Îmi închideam mintea și aplicam etichete, judecând strict prin prisma condiționărilor sociale și a stereotipurilor.
Ulterior, încet-încet, după ce am început să fac schimbări la mine lucrurile au început să se schimbe. Lucrând la viziunea și perspectiva mea, mi-am modificat atitudinea față de lume iar interacțiunile le-am văzut prin altă prismă.
După ce eu am adoptat o altă poziție și mi-am setat regulile pentru mine, criteriile și principiile, apoi universul exterior mi s-a schimbat.
În urma acestor schimbări am început să privesc aceste abordări cu mintea și inima deschise. Să nu judec oamenii înainte de a le da o șansă și astfel am descoperit o sumedenie de talente și prieteni autentici.
Pe lângă asta am reușit să învăț foarte multe de la oamenii aceștia, lucruri pe care le pot aplica în orice situații.
Mi-am dat seama că factorul care mi-a dat voie să-mi schimb perspectiva de la ”Ce mă enervează X și ce invaziv este” la ”Uau! Ce atitudine faină are X și câte pot învăța de la el/ea” a fost invidia.
Consider că multă vreme nu am putut să văd potențialul din oportuniști datorită invidiei. Din cauză că îmi era ciudă pe succesul, abilitățile, atitudinea, curajul, etc. al lor, nu mi-am dat voie să văd mai departe de asta.
Acum pot spune că am reușit să învăț de la ei multe lucruri, lăsând atitudinea aceea neproductivă de-o parte.
Am descoperit că oportuniștii sunt niște oameni foarte inteligenți, care lucrează în mod activ la visele lor. Sunt niște oameni care caută situațiile în care să își folosească talentele și calitățile. Sunt niște oameni care știu ce vor.
Știu că atunci când vrei ceva și ești setat în acea direcție ”Universul va lucra pentru tine”. Așa este!
În același timp știu că pe lângă Univers, psihicul tău va lucra alături de tine pentru a ajunge acolo.
Legea selectivității, din legile percepției, ne spune că percepem un stimul mai puternic, mai rapid, atunci când acesta are un rol important pentru noi. La fel, legea semnificaței ne va ajuta să percepem mai bine stimulul atunci când un acesta are o valoare afectivă importantă pentru noi.
Psihologia ne ajută să înțelegem și mai bine cum Universul ne este prieten.
În momentul în care decizi să lași orgoliul și invidia de-o parte, poți să înveți mult de la oamenii pe care îi invidiezi. Atunci când nu te mai preocupi de lucruile astea te deschizi către noi orizonturi.
Poți începe să îi întrebi pe oportuniștii din jurul tău cum au reușit să ajungă în punctul acela al vieții lor. Sau dacă îți vine greu să întrebi, poți ‘fura’ de la ei doar observându-i.
Eu am decis să mă înconjor cu oportuniști pentru că mă inspiră curajul lor, felul lor de a vedea lumea și ocaziile. Discutând cu ei conștientizez că totul ține de atitudine și de disciplină. Integritatea și consistența în deciziile pe care le iau mă fac să-mi analizez modul de a lua deciziile mele.
Și cel mai important e că atunci când petreci îndeajuns de mult timp alături de ei, inevitabil vei prelua din comportamentele lor și îți vei schimba viața.
În urma experiențelor mele cu așa mulți oameni am învățat să nu mai consider negativ comportamentul de a lua o oportunitate și de a-ți pune în valoare talentele și calitățile. Consider că este extem de important să îți cunoști valoarea și apoi să o arăți și folosești.
Am învățat că a fi oportunist înseamnă a arăta ceea ce poți să faci, nu a spune ceea ce ești capabil să faci.
Fii un oportunist, cunoaște-ți valoarea și ofer-o de fiecare dată când ai ocazia!
9
There is 1 comment
Definitia din DEX spune foarte clar despre „persoana lipsita de caracter si principialitate” .
Una este sa fii oportunist si alta sa stii sa profiti de oportunitati (care ti se ivesc in viata si esti de apreciat daca le fructifici conform definitiei pe care o dati dvs. )