Motivațional
Dă-ți voie să le schimbi viața
6 ianuarie , 2017
2
, , , , , ,

Da, poate că titlul pare măreț. Sau chiar pompos.
Dar te asigur că nu e deloc așa. E cât se poate de real și deloc exagerat.

Acum ceva timp discutam cu cineva despre a împărtăși cu lumea rezultatele muncii tale. Discuția era despre ”a te lăuda” cu ceea ce ai făcut pe net(în special facebook).

Eu sunt de părere că ar trebui să facem cu toții asta. Să ne mândrim și să arătăm lumii creațiile noastre. Indiferent despre ce e vorba: poezie, pictură, fotografie, muzică, etc. Eu cred că lumea ar fi un loc mai bun și am crește cu toții dacă mai mulți ne-am arăta creațiile.
După cum poate vezi, eu cam fac asta. Și nu mi-e teamă și nici rușine.

Consider că e un lucru foarte bun și sănătos să îmi arăt rezultatele eforturilor mele, indiferent de domeniul în care am reușit ceva.
Fac asta pentru a-mi împărătși bucuria de a fi realizat ceva, indiferent cât de mărunt, și mai ales pentru a mă îmbunătăți. Părerile oamenilor, sfaturile, criticile, toate astea mă ajută să cresc și să mă dezvolt.

Cu mult timp înainte de a visa măcar la călătorii, evenimente, scris, seminarii și cursuri, făceam același lucru: arătam lumii rezultatele eforturilor mele.
De când am primit primul meu aparat foto(singurul dealtfel) în 2006, am tot făcut fotografii și experimente foto. Îmi împărătșeam rezultatele într-o comunitate de artiști și făceam eforturi pentru a primi feedback constructiv, chiar dacă rezultatele mele erau sub nivelul ”mediocru”.
Mie nu-mi păsa. Știam că sunt la început și că alea-mi sunt limitele. Dar mă străduiam. Făceam tot ce puteam și știam pentru a atinge un anume rezultat(de cele mai multe ori eșuam).

Dar tot postam rezultatul, și eram multumit că am reușit măcar atât.

Am continuat(și continui) să fac asta. Acum în mai multe domenii. Indiferent de cât de slab sau extraordinar e rezultatul.

Postez, arăt, mă laud!

Dar nu mă laud cu capodoperele mele și cu noua gaură în macaroană. Nicidecum!
Mă mândresc cu ceea ce am reușit să ating.
Fiecare rezultat e un nou prag pe care l-am atins. Știu că nu e ceva extraordinar pentru umanitate, dar pentru mine este. E un teren nou pe care am reușit să pășesc și pe care nu reușisem să ajung până atunci.

De asta am și scris de când am plecat prin lume despre pățaniile mele. De asta am și făcut albume pe facebook cu capodoperele mele din domeniul lucrului manual, sau a fotografiei(din spatele și din fața aparatului de fotografiat).
Îmi doresc să mă întrec pe mine, cel de ieri, de săptămâna sau de anul trecut. Mereu!

Și pentru asta știu că trebuie să-mi ”scot în văzul lumii” creațiile. Altfel voi rămâne înconjurat de ele fără să știu cum sunt percepute și de alții.

atunci când tu îți împărtăești cu cei din jurul tău creațiile, aceștia vor fi influențați de tine.

Iar toată ‘introducerea’ asta are alt scop, nu de a mă lăuda încă o data 🙂

În conversația despre care spuneam la începutul articolului am început să vorbim despre influență. Despre efectul pe care îl are acest comportament(de a împărătăși cu lumea creațiile tale) asupra celor din jurul tău, și mai exact a prietenilor de pe facebook(despre mediul online vorbeam).

Atunci mi-am adus aminte, și mi-am dat seama, că unii oameni mi-au mulțumit pentru ceea ce am făcut și pentru că le-am spus și lor despre asta.
Mai exact oameni care au aflat că pot să călătorească alternativ și care au avut curajul să o facă și ei, iar astfel și-au schimbat viața.

Nu voi intra în foarte multe detalii pe subiectul ăsta pentru a nu mă îndepărta de la ideea principală.

Chestia e în felul următor: atunci când tu îți împărtăești cu cei din jurul tău creațiile, aceștia vor fi influențați de tine. Te vor avea ca exemplu. Da! Pe tine!
Știu că poate îți vine greu să crezi dar așa este.

Sunt mulți oameni care te admiră ”din umbră”. Care ar vrea să fie ca tine, să facă lucurile ca tine, să trăiască ca tine, să scrie ca tine, să cânte ca tine, să…, să…
Pe bune! 🙂

Și de asemenea știu că probabil îți e frică să-ți arăți creațiile lumii pentru că te crezi mediocru. Pentru că nu te crezi destul de talentat, de bun, de nou, de altfel, de… Dar nici nu trebuie să fii! E de ajuns să fii tu însuți.
Știu că te compari cu cei mai buni din domeniul tău. Te vezi infim pe lângă cei talentați și geniali. Dar uiți că de fapt ei culeg roadele eforturilor lor de ani de zile. Ceea ce vezi tu la ei e rezultatul a mii și mii de ore de muncă, efort și îndoială.

Călătorind și cunoscând atât de mulți oameni, citind biografii, făcând cercetările mele despre oameni pe care îi admir, am descoperit cât de similari suntem.
Nu suntem atât de diferiți unul față de altul, doar că unii au muncit mai mult pentru visul lor. Atât!

În rest, cu toții avem temeri, îndoieli, frământări și căzături.
Important e să ne ridicăm și să ne continuăm drumul, ca atunci când am învățat să mergem.

Așa că nu-ți fie teamă, arată-ți creațiile lumii și ajută-i pe cei din jurul tău să crească.
Ai mulți admiratori, chiar dacă nu știi asta. Oferă-le un exemplu de urmat și îi vei ajuta să-și schimbe viața.

Urmează-ți visul și mândrește-te!
Bbucură-te alături de alții de fiecare pas înainte!
E meritul tău!

 

2

About author

Articole similare

/ Dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să te intereseze și acesta

ascultă-min

Ascultă!

Aș vrea ca acest articol să fie sub forma unui s...

Citește mai mult
ajutor rsz_

De ce ne e frică să cerem ajutorul

Citește mai mult
ce-i facut e bine facut

Ce-i făcut e bine făcut!

Am multe ocazii de a primi lecții în viața mea....

Citește mai mult

There are 2 comments

 • IrinaH spune:

  Un prieten vechi zicea mereu „Shared knowledge is power.”. Mi-a plăcut mereu sintagma. Totuși, „sharing” și lăudatul sunt două lucruri diferite.Modestia e mereu bună,aș zice, pentru că indiferent cât de bun ești în domeniul tău, se va găsi cu siguranță altcineva cel puțin la fel de bun (asta și apropo de competiție și colaborare).Dar da, spune lumii ce faci și ce-ți trece prin cap.

  • Bogdan spune:

   Sunt complet de acord cu tine, Irina, că împărtășitul și lăudatul sunt două lucruri diferite. Pledez și eu pentru lăudatul cu modestie, dar la partea cu modestia trebuie avut grijă(zic eu),pentru că mulți consideră modestia cu ”a nu împărtăși”.
   Evident că vor fi persoane mai talentate sau cu mai mult exercițiu decât tine, în orice domeniu, dar asta tot n-ar trebui să ne oprească din lăudat cu rezultatele la care am ajuns. Nu consider că a te lăuda înseamnă că ești cel mai bun, nicidecum, ci doar arată nivelul la care ai ajuns.

 • Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.