Autocunoaștere Motivațional
Programează-ți creativitatea
15 martie , 2017
0
, , , , , , , ,

Tu ce crezi? Este posibil așa ceva? Să îți poți spune ”Okay, acum sunt creativ!” iar asta chiar să se întâmple?

E o nebunie curată să credem că asta e posibil, nu? Cu toții știm că actul creativ apare , că ne dă târcoale și ne surprinde. Că apare precum o prezență fantomatică, enigmatică și misterioasă.
De multe ori creativitatea ne lovește, și ne lovește când suntem pe WC sau sub duș. Nu? 🙂
Sau poate ne trăznește fix atunci când ne-am găsit cea mai confortabilă poziție de dormit. Și-atunci spunem că o să ținem minte până dimineață, pentru că e prea bun locul și poziția aia în pat. Iar dimineața? Știm cu toții deznodământul: un gol și poate o frustrare că nu ne mai aducem aminte ce idee genială am avut. Nu?

No, și atunci cum să poți planifica, ori programa, când să-ți vină trăznetele de genialitate? Cum să-i programezi momentele ”evrika!”?
Asta e absurd, nu?!

Înțelege creativitatea

Îmbrăcând creativtitatea într-un asemenea mister și misticism e și normal să nu putem concepe ideea de a planifica actul creativ. Câtă vreme învăluim procesul acesta în iluzii și povești frumoase și romantice, nu-l vom înțelege.
Până când nu vom privi cu adevărat și în profunzime ceea ce se întâmplă atunci când suntem creativi, vom fi la mila hazardului. La mâna răbufnirilor și la voia întâmplării. Ne vom trezi pe un fel de pilot automat, noua întâmplându-ni-se creativitatea, nu producând-o noi. Vom aștepta să ne cadă fructul creativității în poală, nu-l vom culege.
Cred că ai înțeles ideea.

Așa că înainte de a vorbi despre posibiltatea planificării procesului, hai să-l privim mai atent.

Ce este creativitatea asta? Te-ai întrebat vreodată, ce e pentru tine creativitatea? Cum ești atunci când ești creativ? Cum te simți?

Poți chiar să te gândești un pic la asta înainte de a continua. Dacă nu ți-ai mai pus întrebările asta, poate n-ar strica să ți le adresezi.

Nu voi intra în toate definițiile creativității pentru că ele diferă de la domeniul din care sunt enunțate, diferă în funcție de școala de gândire, și multe alte.
Voi încerca în schimb să sintetizez ceea ce am studiat împreună cu ceea ce simt eu.

Creativitatea este o stare. Asta cred că e foarte important de înțeles. Ce este – și anume o stare.
Ca oricare altă stare, poți intra în ea. O poți crea, aduce la viață. Așa cum e cu bucuria și fericirea – știi ce te face bucuros și fericit – așa e și cu creativitatea. Dacă vrei să fii fericit, faci lucrurile care îți dau starea de fericire.

Creativitatea pentru mine, dar și în multe definiții, înseamnă o relaxare psihică. O detașare de problemele cotidiene și stresul obișnuit pentru a face ceva. Acel ceva diferă de la om la om.
Dar în general acel ceva pe care îl creezi când ești creativ, e o soluție, o nouă viziune, ceva nou. Iar acel ceva nou pe care îl aduci în existență e construit din acea stare de relaxare care îți dă voie să fii curios, să explorezi, să încalci reguli și limitări. Tocmai pentru a găsi acea soluție, acea metodă diferită.

Acum că am vorbit cât de cât despre ce este creativitatea, aș vrea să vorbesc despre ideea de la începutul articolului: poți să o planifici?

Poate deja intuiești răspunsul meu, dar vreau să investigăm dacă e posibil și dacă da, cum?

Având în vedere că am arătat(din perspectiva mea) că starea de creativitate e ceva ce putem înțelege simplu și putem să o accesăm dacă dorim, acum să vedem dacă o putem controla.

Care ți-e motivația?

Cum ziceam mai sus, ca orice altă stare în care intrăm conștient pentru că vrem să simțim ceea ce ne aduce starea respectivă, așa e și cu creativitatea.

Ceea ce face diferența între stările pe care le simțim și accesăm zi de zi, este controlul și motivația.

Autocontrolul ți-l dezvolți, sunt nenumărate metode prin care să-ți dezvolți abilitatea de a fi atent la tine, gândurile, emoțiile și corpul tău. Ține de fiecare să folosească modul cu care simte că rezonează. Sunt foarte mulți coachi, speakeri, oameni în sfera dezvoltării personale și autocunoașterii care te pot învăța mai multe despre autocontrol.
Îi vei găsi tu pe cei potriviți ție, nu ți voi spune eu.

Când vine vorba de motivație, aici e ”distracția”. Ce face diferența între noi este tipul de motivație: intrinsecă vs extrinsecă.
Am mai scris despre asta în alte artcole dar voi relua ideea și aici pentru a fi clar.

Atunci când pe tine te motivează obiectul creației, ceea ce vei realiza, și îți dă energie și pasiune simplul fapt că faci chestia aia, fără să te intereseze în mod special cum va ieși și ce vor spune alții despre asta, atunci motivația ta e intrinsecă.
În schimb, dacă pe tine te motivează recompensa, rezultatul finit și recunoașterea celorlalți pentru ceea ce tu ai creat, atunci motivația da e extrinsecă.

Așa că atunci când vine vorba de creativitate și creație, dacă ai o motivație intrinsecă îți va putea fi mai ușor să îți planifici un moment al zilei, sau săptămânii, în care să intrii în starea creativă.
Te vei putea conecta mai ușor la proces și la ceea ce faci, pentru că interesul tău va fi să te lași însuflețit de procesul creativ, nu te va interesa cel mai tare rezultatul procesului.

Cred, dar e o presupunere pentru că eu am motivație intrinsecă, că și dacă ai motivație extrinsecă îți poți planifica în același mod momentele creative.

Fii în control!

Ce cred eu că e cel mai important pentru a avea control asupra creativității, e să o înțelegi pe deplin. Sau mai bine spus să te înțelegi. Să te cunoști pe tine și să știi ce simți tu atunci când ești creativ. Să te observi ce stare ai în momentele în care îți vin idei și creativitatea te învăluie.

După ce faci asta, vei putea tu să îți creezi momentul în care să fii creativ.

Iar lucrul ăsta e posibil!

Eu de ceva timp fac asta și chiar îmi iese. Eram sceptic la început dar i-am dat o șansă și testez  treaba asta.
Știind că pentru a fi creativ am nevoie să fiu relaxat, să îmi pun creierul pe pauză(adică să-mi las grijile de-o parte și stresul) îmi ofer momentul prielnic să mă joc, să explorez și să creez.
Pentru mine așa vine creativitatea și asta înseamnă. Și chiar dacă e ceva spontan și sălbatic, momentul creativ, asta nu înseamnă că nu-l pot stăpâni eu pe el.
Evident că am și momente în timpul zilei în care intru spontan în stare de creativitate fiind îndeajuns de relaxat psihic. Dar eu vorbesc de a face treaba asta în mod intenționat.

Tu ce părere ai?

Crezi că e posibil să programezi momentele în care să fii creativ?

Mi-ar plăcea să aflu ce înseamnă pentru tine creativitate și cum te simți când ești în starea creativă.

3

About author

Articole similare

/ Dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să te intereseze și acesta

Timothy Archibald - echolilia

Poveștile pe care ni le spunem

În general, suntem obișnuiți să trăim în cap...

Citește mai mult
sursa: https://www.filedinjurnal.ro/2013/05/15/mai-mult-decat-infranarea-de-la-pacat/introspectie/

Despre introspecție și autocunoaștere

După cum știi, introspecția și autocunoaștere...

Citește mai mult
nu-fara-sa-ranesti

Cum să refuzi fără să rănești

Am un sentiment că în perioada ce urmează voi s...

Citește mai mult

There are 0 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.