Autocunoaștere
Despre introspecție și autocunoaștere
16 ianuarie , 2020
0
, , , , , , , , , , , ,

După cum știi, introspecția și autocunoașterea sunt două subiecte foarte dragi mie.

Sunt pasionat de ceea ce înseamnă creșterea și evoluția personală, de felul în care funcționează mintea și corpul, dar și de ceea ce pot învăța din fiecare experiență.
După călătoriile mele prin Europa și prin Viață am ajuns să pun cap la cap multe informații culese de-a lungul timpului și să le dau o formă. Ideea o aveam de mult, de mai bine de 3 ani, doar că neconturată în forma aceasta.
Ceea ce-ți voi prezenta în materialul de față e o colecție de idei, viziuni, informații și concepte. Poate-ți va părea ceva nou, ori ceva deja știut. În ambele cazuri ai avea dreptate 🙂
Noul poate veni din forma prezentării informațiilor, iar familiarul din pricina conținutului ce a fost cules de mine prin experiențele avute.

Această formă cristalizată a ideilor despre care-ți vorbesc am denumit-o, deocamdată: ”Introspecție pe baza călătoriilor și a experiențelor anterioare”

Înainte de a-ți expune metoda concepută de mine, consider necesar și foarte util să-ți spun ce înțeleg eu prin introspecție.

Consider introspecția(dar și autocunoaștera) o abilitate și unealtă prin care îți aduci atenția în trecut pentru a rememora anumite situații și evenimente ”la rece”. Asta pentru a le analiza, observa, investiga și inventaria, cu scopul de a le înțelege mai bine(pe evenimente) și pentru a învăța mai multe lucruri despre tine, care să-ți fie de folos de acum încolo.

În procesul ce urmează să-l detaliez vei avea nevoie de un exemplu – o aminitire cu care vei lucra. Pentru asta îți recomand să te gândești la o călătorie sau la un moment dintr-o călătorie sau experiență trecută care îți aduce stări pozitive atunci când te gândești la el. Poate fi orice moment care-ți place ție și pe care ai vrea să-l retrăiești, dacă ai putea.
De asemenea, te încurajez să faci exercițiul în scris!

După ce te-ai gândit la exemplul tău, te invit să-l treci prin cele 5 filtre pe care eu le-am conceput:

1. Filtrul celor 6 simțuri

Chiar dacă majoritatea dintre noi suntem familiari cu cele 5 simțuri, în acest exercițiu ne vom folosi și de al 6-lea – intelectul – conform filozofiei budistă. Budiștii consideră mintea/intelectul ca fiind un simț de sine stătător.

Ce va trebui să faci acum este să treci exemplul tău prin toate cele 6 simțuri. Să filtrezi, ori să diseci, experiența ta la nivelul fiecărui simț pentru a identifica cum au fost acestea stimulate și de ce anume, și să-ți notezi răspunsul la fiecare dintre ele, cu cât mai multe detalii:

Văz: ce ai văzut? – notează-ți cât mai multe detalii despre stimulii vizuali: despre propria persoană(ce haine aveai, cum arătai) dar și despre mediul înconjurător(cum arăta mediul, ce era în jurul tău);
Auz: ce ai auzit? – muzică, sunete ale naturii/sau ale orașului, cuvinte, povești, discuții;
Miros: ce mirosuri existau acolo? – mâncare, parfumuri, mirosul partenerului de viață/al animalului de companie, natură;
Gust: ce ai băut ori mâncat, sau gustat în acel moment?
Tactil: ce senzații fizice ai avut? – mergeai pe jos desculț/ă, sau ai intrat cu picioarele în apă? te-ai cățărat pe stânci? simțeai frig, sau căldură?;
Intelect: cum îți era stimulat intelectul? sau nu – ce ai citit, vizualizat, ascultat, vorbit, comunicat, discutat?

2. Filtrul mediului

Al doilea filtru prin care vei trece exemplul tău este cel al mediului.
Răspunde în scris următoarelor întrebări:

Geografia locului: unde erai din punct de vedere geografic? – munte, mare, oraș, natură, sat;
Clima: ce vreme era în acea zi/acel moment? – ploua, era soare, cald, rece; ce moment al zilei era?;
Mediul social: erai de unul/una singur/ă sau alături de oameni? dacă erai cu un grup de oameni, câți erau? ce relații și interacțiuni aveai cu oamenii aceia?; ce tipologie/gen de oameni erau din punct de vedere al gândirii și personalității?

3. Filtrul activităților

Urmează să-ți investighezi experiența din perspectiva acțiunilor ce le făceai în acel moment:

Ce făceai în acel moment? – aveai un rol activ sau pasiv? erai reflexiv/ă, gânditor/oare? erai mai degrabă focusat/ă, ori relaxată?
Dacă erai implicat/ă în activități, ce fel de activități? – erau fizice ori intelectuale? de grup sau individuale? competiționale, ori colaborative?; dacă erau competiționale, erau individuale ori pe echipe?

4. Filtrul emoțiilor

Amintește-ți și notează-ți emoțiile pe care le-ai simțit în timpul acelei experiențe, ori călătorii.

Cum te simțeai în acele momente? – ce sentimente ai avut pe parcursul activității/evenimentului analizat?

Pentru a te ajuta să-ți identifici stările îți sugerez să folosești expresii precum: ”aveam o stare ca și când…”, ori ”mă simțeam ca și când…”, ”eram precum un/o…”
Dacă îți este dificil să-ți scoți la suprafață emoțiile, e posibil ca sugestia aceasta să te ajute. Pe mine știu că m-a ajutat! De asemenea metaforele și comparațiile e posibil să-ți fie un ajutor în identificarea emoțiilor.

5. Filtrul nevoilor

Ultimul filtru prin care va fi nevoie să-ți treci exemplul este filtrul nevoilor ce aveai nevoie să-ți fie hrănite, ori satisfăcute.
Noi mereu avem nevoi. Unele sunt satisfăcute, altele mai puțin satisfăcute. Pe unele le simțim imediat ce nivelul lor scade, iar altele pot fi ignorate mult timp fără a ne da seama de asta.
Ideea e că aceste nevoi sunt universale și mereu prezente în noi, iar asta e ceva natural. De asemenea, satisfacerea lor este firească și necesară.

Întreabă-te: ”Ce îmi doream să obțin, simt, hrănesc din mine  prin activitatea în care eram implicat/ă?”

Putea fi: pace, bucurie, joacă, împlinire, satisfacție personală, dorința de a împărtăși cu alții, ori a-i vedea pe alții fericiți/împliniți, creativitate, unicitate, vigoare, sănătate, putere, inspirație, creație. Iar astea sunt doar câteva exemple.

În urma acestei analize și filtrări caută să ajungi la un set concret și coerent de nevoi ce le căutai împlinite, identifică anumite sentimente și emoții, medii, tipologii de oameni, stimuli concreți pe fiecare din cele 6 simțuri, pe care să-i transformi în ”rețeta ta” de împlinire și echilibru.

Pentru că asta ai făcut!
Dacă ai parcurs exercițiul, ți-ai creat o listă de ”ingrediente” și o ”rețetă” pe care să le pui la un loc pentru a-ți crea stările stările pozitive pe care le simți atunci când te gândești la o călătorie.
Pornind de la aceste informații, vei putea să-ți construiești mediul, interacțiunile, activitățile și stimulii care te vor hrăni și care vor contribui la bunăstarea ta. Te vei putea folosi de aceste informații ori de câte ori vei avea nevoie să te redresezi, să te echilibrezi și să te simți așa cum îți dorești tu să te simți.

Aceasta poate fi practic busola și unealta ta de autoreglare și echilibrare holistă, care include mai multe paliere ale existenței tale din acest plan material.

Spune-mi într-un comentariu tu ce elemente ai identificat în exercițiul tău că-ți aduc stări pozitive și prin care te poți autoregla!

5

About author

Articole similare

/ Dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să te intereseze și acesta

Timothy Archibald - echolilia

Poveștile pe care ni le spunem

În general, suntem obișnuiți să trăim în cap...

Citește mai mult
nu-fara-sa-ranesti

Cum să refuzi fără să rănești

Am un sentiment că în perioada ce urmează voi s...

Citește mai mult
ascultă-min

Ascultă!

Aș vrea ca acest articol să fie sub forma unui s...

Citește mai mult

There are 0 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.