Aș vrea ca acest articol să fie sub forma unui sfat, dar știu că nu mi l-ai cerut, așa că îl voi considera un îndemn pentru mine.
Sincer, aș fi vrut să scriu titlul ”Taci și ascultă!” dar nu am vrut să pară prea dur.
Cumva, observ tot mai mult în jurul meu acea vorbă(asiatică, cred) care spune că ‘avem 2 urechi și doar o gură, ca să ascultăm mai mult decât să vorbim’.
Învăț pe propria-mi piele și din experiență directă această maximă. Îi culeg roadele zi de zi și văd cât de mult contează să taci și să asculți.
Văd cât de multe dispute și divergențe s-ar putea evita dacă fiecare ne-am asculta pe deplin.
Am ajuns să cred că problemele de comunicare ar putea fi redefinite ca probleme de ascultare.
Poate că mass-media, care ne pune mereu în centrul atenției oameni mai mult sau mai puțin importanți care ajung faimoși ne face să nu mai dăm atenție celorlalți și să vorbim doar noi.
Poate că facebook-ul care ne întreabă mereu ”ce e în mintea ta?” ne face să credem că doar ce e în mintea noastră contează.
Poate… poate… poate.
Până la urmă nici nu contează motivul pe care-l invocăm, atâta vreme cât perpetuăm comportamentul acesta.
Am văzut acum ceva timp un clip pe facebook cu un călugăr budist care ne învăța cum să ne antrenăm ”mintea maimuță”(eng. monkey mind). Acel clip a devenit cunoscut și redistribuit de multă lume.
Mie mi-a plăcut foarte mult și e un exercițiu pe care te-aș îndemna să-l încerci și să-l practici cât mai des.
Dar acum mă gândesc iar la cât de puțin ascultăm, și poate ar trebui să fim învățați cum să ne antrenăm ”gura maimuță” , pentru că uneori văd în jurul meu oameni care nu mai tac(inclusiv eu).
Ceea ce zic eu nu e nimic nou. E chiar atât de banal încât ai putea să treci cu vederea peste ceea ce ți-am împărtășit aici.
Ai putea crede că ceva atât de ușor poți face oricând și că nu ai nevoie de cineva care să-ți reamintească asta.
Dar ceva ce am învățat eu până acum e că lucrurile simple pot fi cel mai dificil de pus în practică și urmat zi de zi.
Eu doar atât îți spun: te provoc să petreci o zi în care să asculți mai mult decât vorbești. Dar să asculți, nu să auzi ce ți se spune, ori să-ți aștepți rândul.
Ascultă!
9
There are 0 comments