Autocunoaștere
Cum îmi dau seama că urmează să ies din zona de confort
19 mai , 2016
0
, , , , , ,

Nu știu cât de mult am mai scris și vorbit eu despre zona de confort. Recent mi-am făcut o autoanaliză și mi-am dat seama care-mi sunt triggerele care îmi arată că urmează să ies din zona mea de confort.

Înainte de a începe să-ți spun cum îmi dau seama de asta, simt nevoia să îți explic cum văd eu toată treaba asta cu zona de confort.
Consider că în majoritatea timpului luăm decizii care sunt înăuntrul zonei de confort, decizii uzuale, de zi cu zi, etc.
Mai sunt anumite decizii care credem că ne scot din zona de confort. Spun ”credem” pentru că de fapt deciziile astea nu sunt prea radicale, dar într-adevăr sunt experiențe, situații și lucruri noi pe care le încercăm, dar cumva încă sunt înăuntrul zonei.
Și mai sunt deciziile care chiar ne scot din zona de confort, iar alea sunt cele mai greu de luat și ne dau bătăi de cap.

În articolul de față exact despre ultimele decizii vreau să vorbesc, alea care chiar te scot din zona de confort.

Poate introspecția mea și descoperirile mele te vor ajuta și pe tine să-ți identifici momentele, acțiunile și gândurile care-ți arată că ești pe punctul de a ieși complet din zona de confort.

Mi-am dat seama că în cazul meu, urmează să ies din confortul psihic atunci când încep să discut cu mulţi oameni despre ceea ce vreau să fac. Încep și îmi împărtășesc ideea prietenilor și apropiaților. Le spun despre ea, apoi îi las să vorbească și îi ascult. După aceea dezbat decizia și cu acei prieteni care sunt foarte sinceri și care mă aștept să se opună ideii. Caut să aflu cât mai multe păreri. Le ascult pe toate, indiferent dacă sunt în acord sau dezacord cu ideea mea.

După ce trec prin acest proces, încep și cântăresc și aleg tot ceea ce are sens pentru mine din opiniile lor. Compar tot ce am auzit și filtrat cu ceea ce eu deja aveam în cap. Iar chestia asta îmi confirmă, mereu, că decizia mea se îndreaptă în direcția bună.
De cele mai multe ori, în urma discuțiilor cu ei îmi dau seama și mai tare că de fapt știu ce am de făcut și că știu ce vreau. Uneori îmi dau seama, amuzat evident, că eu am deja planul bine făcut și că mai trebuie doar să trec la treabă.

Un alt moment în care îmi dau seama că ceea ce urmează să fac mă va scoate din zona de confort e atunci când mă găsesc întrebându-mă: ”Și? Ce-am de pierdut?” ori ”În cel mai rău caz ce se poate întâmpla?” sau ”Fuck it, mai bine să regret că am făcut-o decât că nu!”.

Ei, genul ăsta de întrebări îmi arată că decizia aia e una care mă va face să cresc, să mă descopăr și să mă cunosc mai bine.
Când deja îmi pun astfel de întrebări înseamnă că eu mi-am făcut planul în cap, că știu ce am de făcut chiar dacă va merge bine sau dacă nu va merge așa cum mă așteptam eu, știu că sunt setat să fac ceea ce urmează să fac și știu că e doar o chestiune de timp până când voi pune în aplicare ceea ce vreau să fac.

Un ultim trigger despre care pot vorbi și pe care l-am identificat la mine e emoția. Sau pot să-i spun ‘fluturi în stomac’, sau cum vrei tu.

Când încep să fiu încântat, extaziat, nerăbdător și neliniștit cu gândul la ideea aia, pentru mine ăsta e un semnal. E un avertisment că ideea prinde rădăcini și că sunt șanse tot mai mari să o pun în aplicare.
Atunci când încep să dorm tot mai puțin noaptea cu gândul la asta, atunci când vorbesc mereu și fără oprire despre decizia pe care vreau să o iau, e clar.

Pe mine mă bucură foarte mult că mi-am făcut această analiză și că am identificat aceste semnale, pentru că în viitor pot identifica mai bine care decizii mă vor duce spre granița zonei mele de confort și care decizii mă vor scoate complet din zona de confort.

Mi-a fost ușor să îmi sau seama acum de aceste semnale pentru că le-am simțit pe toate atunci când am decis să plec prin lume cu proiectul meu, de exemplu, ori când am hotărât ca peste 2 zile să plec în altă țară, ori când am decis să fac o surpriză și am cumpărat un bilet de avion peste noapte, sau când am decis să țin evenimente prin țară.

E foarte bine să ne uităm la felul în care ne comportăm în situații cheie, să învățăm din ele și apoi să ne continuăm călătoria prin viață cu lecțiile învățate și să le aplicăm acolo unde e cazul.

Știu că eu de fiecare dată când am ales să ies din zona de confort și să fac ceva cu adevărat nou și necunoscut am avut numai de câștigat. Pe cât de înfricoșător pare necunoscutul, pe atât de fertil pentru creșterea personală este acesta.

Nu vei avea cum să știi ce e în necunoscut, dacă nu-l explorezi. La fel și cu deciziile, dacă nu vei încerca nu vei avea de unde să știi ce se poate întâmpla. Și dacă deja ți-ai și răspuns la ”Ce se poate întâmpla în cel mai rău caz?” atunci nu mai ai nimic de pierdut, ești pregătit pentru asta și astfel ai doar de câștigat.

Și după ce îți identifici triggerele tale în privința deciziilor care te scot din zona de confort. Atunci când îți dai seama că decizia aceea te va scoate din zona de confort, când vezi că știi ce ai de făcut, când vezi că ești încântat și entuziasmat de idee și că te ține treaz noaptea, nu ezita și fă-o! Nu-ți da voie să pierzi timpul! Dacă vei face asta, contra-argumentele prietenilor și cunoscuților vor începe să ți se pară tot mai realiste și să capete tot mai mult sens și riști să-ți pierzi entuziasmul și să nu mai faci nimic.

Când vezi că ai șansa de a ieși din zona de confort, nu mai ezita și fă-o! Ai doar de câștigat!

4

About author

Articole similare

/ Dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să te intereseze și acesta

Timothy Archibald - echolilia

Poveștile pe care ni le spunem

În general, suntem obișnuiți să trăim în cap...

Citește mai mult
sursa: https://www.filedinjurnal.ro/2013/05/15/mai-mult-decat-infranarea-de-la-pacat/introspectie/

Despre introspecție și autocunoaștere

După cum știi, introspecția și autocunoaștere...

Citește mai mult
nu-fara-sa-ranesti

Cum să refuzi fără să rănești

Am un sentiment că în perioada ce urmează voi s...

Citește mai mult

There are 0 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.